Friday, 9 September 2011

Kelebihan Membaca Bismillah Dan Zikir Subhanallah Wabihamdihi Subhanallahhil Azhim

Assalamualaikum Adik2, Kakak2, Abang2, Makcik2, Pakcik2 huhu

Harini saya nak kongsi sikit.. kita share2 pahala .huhu... apa Kelebihan Bismillah


Kelebihan Membaca Kalimah Bismillah ;)
  1. Allah memerintahkan malaikat mencatat amal manusia yang membaca bismillah sebanyak 400 kebaikan..SubhanAllah..nak buat satu kebaikan pun susah..tiba-tiba baca je bismilaah dapat 400 kebaikan..
  2. Membaca 21 kali ketika hendak tidur akan aman daripada syaitan,kecurian,maut mendadak dan bala...Alaa..21 kali tu tak amik sampai setangah jam pun masa kita...so bleh la kan klu nak buat..
  3. Membaca 313 kali bismillah dan salawat atas nabi S.A.W sebanyak 100 kali pada Ahad disaat matahari terbit mengadap ke qiblat akan mendapat rezeki yang tidak terduga..
  4. Membaca 50 kali dihadapan orang yang zalim..maka akan tunduk atau takutlah orang zalim itu..


Kelebihan Berzikir  Subhanallah Wabihamdihi Subhanallahhil AzhimRasulullah s.a.w bersabda:
Siapa membaca : ‘Subhanallah,wabihamdihi’ (Maha Suci Allah dan segala puji bagiNya) dalam sehari seratus kali, akan digugurkan dosanya walaupun sebanyak buih lautan.’ (Riwayat Syaikhan dari Abu Hurairah)
Imam Bukhari menamatkan kitab hadithnya dengan hadith berikut, Rasulullah s.a.w bersabda:
Dua kalimat yang ringan di lidah, pahalanya berat di timbangan (hari Kiamat) dan disenangi oleh Tuhan Yang Maha Pengasih, adalah: Subhaanallaah wabihamdihi, subhaanallaahil ‘azhiim.” (HR. Al-Bukhari 7/168, Muslim 4/2072.)
Dalam zikir yang lain pula:
……..Subhanallahi wa bihamdihi ‘adada khalqihi,wa ridhaka nafsihi, wa ziinata ‘Arsyihi, wa midada kalimatihi’(Maha Suci Allah dan segala puji bagiNya sebanyak bilangan makhlukNya, dan sebesar redha diriNya, dan seberat ‘ArasyNya,dan sebanyak hitungan kalimatNya).’ (Hadis riwayat Muslim)
Semua makhluk Allah berzikir dan bertasbih (subhanallah) mengingatinya.
Al-Israa [44] Langit yang tujuh dan bumi serta sekalian makhluk yang ada padanya, sentiasa mengucap tasbih bagi Allah dan tiada sesuatupun melainkan bertasbih dengan memujiNya; akan tetapi kamu tidak faham akan tasbih mereka. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penyabar, lagi Maha Pengampun.
Semut dan katak juga berzikir kepada Allah.
Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya: Dari Rasulullah s.a.w: Sesungguhnya pernah seekor semut menggigit salah seorang Nabi lalu Nabi tersebut menyuruh supaya membakar sarang semut tersebut, tetapi Allah menurunkan wahyu kepadanya: Apakah hanya gara-gara seekor semut menggigitmu lantas kamu akan binasakan satu umat yang selalu membaca tasbih?
Rasulullah (sallallahu alayhi wasallam) said : “Its croaking is Tasbeeh. Narrated by An-Nas’ai. (suara katak itu tasbih, memuji Allah)
Berzikir sambil berjalan pun boleh, sambil baring atas tilam yang empuk pun boleh berzikir. Ramai orang duduk atas tilam empuk masuk syurga VIP (syurga yang hebat) kerana zikir. Yang penting luangkan masa untuk berzikir, walaupun sedikit asalkan berterusan. Walaupun sekadar Qulhuwallah 10 kali setiap pagi lepas Subuh dan 30 zikir lepas sembahyang (Subhanallah 10 kali, Alhamdulillah 10 kali dan Allahuakbar 10 kali). Yang penting jadikan amalan rutin.

-http://miorbiz.com/


2 comments:

  1. Masyaallah bismillah banyak kelebihannya,

    ReplyDelete
  2. Masyaallah bismillah banyak kelebihannya,

    ReplyDelete